Обережно, ЇЖА

До харчових добавок відносяться штучні та природні речовини, які використовуються для поліпшення властивостей продукту, його більш тривалого зберігання і транспортування.
Назва кожної добавки містить букву «Е» і номер.
На етикетці товару повинна обов’язково зазначатися наявність добавок – це обов’язкова умова.
Існують отруйні та безпечні для людини харчові добавки.
У всьому світі заборонені: Е121, Е123, Е216, Е217, Е240, Е924а, Е924б.
Це – шкідливі харчові добавки «Е». Інші добавки вважаються безпечними, але деякі з них викликають алергічні реакції, негативно впливають на ШКТ.
Випробування по дії продуктів харчування, які містять добавки «Е», проводяться в спеціальних лабораторіях. Тільки після з’ясування дії таких добавок на організм людини, дозволяється продавати продукти, що містять їх.
Шкода, який приносять деякі добавки «Е», таблиця відображає таким чином:
Е 102 викликає алергію;
Е128 сприяють розвитку онкології і вродженим вадам розвитку;
Е 216 і 217 викликають сильні отруєння;
Е 250 сприяє розвитку гіпоксії та онкології, викликає авітамінози і отруєння;
Е 320 викликає підвищення холестерину;
Е 400-499 можуть стати причиною захворювання шлунково-кишкового тракту;
Е510 , Е513 і Е527 порушують роботу кишкового тракту, викликають послаблення стільця і хвороби печінки;
Е951 є причиною психічних розладів і зниження серотоніну в корі головного мозку.
При покупці товарів звертайте увагу на те , що написано на етикетці.
Пам’ятайте про те, що добавок менше там, де менше термін придатності


 "ХІМІЧНА "СМАКОТА"
Скрізь зараз продають розчинну каву з цукром і вершками. Зручно - висипав порошок з пакетика, залив окропом, і смачний напій готовий. А здоров'ю така кава не шкодить? Чи є в тих порошках якась хімія?
Пропоную склад компонентів, що входять до окладу популярних розчинних кавових напоїв.

«Петровская слобода» - цукор, рослинні вершки {сироп глюкози, рослинні жири, стабілізатори (Е341 / 452), і емульгатори (Е471 / 472, фарбник Е160), кава натуральна розчинна.
Maxwell House - цукор, глюкозний сироп, кава натуральна розчинна, рослинний жир, молочний білок, стабілізатори (Е340, Е452), емульгатор (Е471), добавка, що перешкоджає утворенню грудочок (Е551), бета-каротин.
Jacobs - цукор, глюкозний сироп, кава натуральна розчинна, рослинний жир, молочний білок, стабілізатори (Е340, 6452), емульгатор (Е471), Е551, бeта-каротин.
MacCoffee strong - розчинна кава, цукор, вершки рослинного походження (сироп глюкози, тверді рослинні жири, стабілізатори Е340, Е450, Е452, казеїн, лактоза, емульгатори: Е471, Е472с, вільний реагент Е341, фарбувальна речовина Е160а).
MacCoffee - розчинна кава: 12,5%; замінник вершків на рослинній основі: 32,5%; цукор: 55%.

Довідка. Е160 - фарбник, каротин , Е340 - калію дігидрофосфат. Компонент добрив, пекарних порошків, харчових дріжджів, рідких миючих засобів, емульгатор харчових продуктів і складів для очищення нафтопродуктів, пом'якшувач води. Е341-кальцію фосфат. За деякими даними, може викликати захворювання шлунково-кишкового тракту. Е450 - калію пірофосфат. Компонент рідких миючих засобів, антиоксидант і бактерицид при консервації м'ясних виробів, добавка до рідин для буріння, до фарб, інгібітор корозії. Е452 - натрію поліфосфат. Стабілізатор, емульгатор. Стабілізатори зберігають задану консистенцію і форму продукту Е551 - кремній двоокис.
Так що вирішуйте самі: смакувати "кавою", чи обійтися...
 
 
Який посуд вибирати?

Сьогодні кожен поважний магазин господарчих товарів пропонує на вибір багато каструль. Яку вибрати?
Тефлонову не варто, уже достеменно відомо про шкідливий вплив тефлону на організм людини. Алюмінієва не іржавіє, не боїться різких коливань температури. Правда, вона реагує на сіль, соду та кислоту, від яких псується. Не варто використовувати її для зберігання продуктів та варити кислі страви.
Емальований посуд гігієнічний, легко миється, не реагує на склад страви. Недоліком його лише те; що він тріскається від ударів та перепадів температури. Такий посуд не можна шкрябати ножем, терти піском чи наждаком.
Неіржавіючий сталевий посуд придатний для приготування рідких страв та їх тривалого зберігання.
Чавунний посуд використовується переважно для смаження та тушкування. Чорний чавун має шерехату поверхню, тому потребує дбайливого догляду, аби не виникла корозія металу.
Латунний посуд придатний лише для кип'ятіння води й приготування джемів і варення.
Керамічний посуд найкращий для духовки. Але його не можна ставити в гарячу духовку або на холодну поверхню з гарячою стравою: лопне.
У глиняному посуді не можна довго тримати жир. Порожній глиняний посуд треба тримати відкритим, щоб він не набув неприємного запаху.
Жаростійке скло боїться різких коливань температури: воно може лопнути.

Обережно, їжа!

Напевне, ті, хто хоч трохи приділяє увагу своєму здоров'ю, знає про шкоду таких продуктів, як, наприклад, чіпси, хот-доги, сухарики з харчовими добавками, харчів, які продають на стихійних ринках і таке інше. Тим часом, небезпечними можуть бути й продукти, які за традицією вважаються корисними, продаються у торговельній мережі і якість яких засвідчена відповідними документами. Такого висновку дійшли автори телепередачі "Правила життя". Вони, залучивши фахівців провідних українських науково-дослідних інститутів, дослідили найбільш уживані продукти харчування і визначили найнебезпечніші із них.


Парафінові яблука та желатинові цукати

Здавалося, що може бути кориснішим і безпечнішим, ніж овочі та фрукти? Однак, виявляється, вони можуть таїти у собі серйозну небезпеку, особливо якщо ці плоди заморські. Як ви думаєте, чому на наших ринках і взимку можна побачити виноград, що на вигляд - наче тільки-но зірваний. Чому яблука та груші - такі гарні, ідеальної форми, блискучі? Фахівці твердять; за кордоном для того, аби овочі й фрукти довго зберігалися, їх "приправляють" консервуючими речовинами, які українські лабораторії не здатні навіть виявити. А яблука, груші та сливи інколи ще й вкривають шаром парафіну чи рідкого воску. Парафін, який отримують при переробці деяких різновидів нафти та вугілля, як і всі консерванти чи барвники. Має токсичну дію. Потрапляння його в організм може призвести до виникнення захворювань шлунка, кишечнику. І якщо дорослій людині для _ того, аби відчути вплив парафіну на здоров'я, треба з’їсти кілька парафінових яблук, то маленькій дитині вистачить й одного. Змити парафін водою неможливо - розчиняється він тільки спиртом. До того ж його синтетичні речовини усмоктуються у клітини плоду.

А, як ви вважаєте, чим можуть бути небезпечні цукати, тобто зацукровані фрукти? Тим, що вони можуть бути... зовсім не цукатами. Автори передачі віддали зразки цукатів із різних магазинів на дослідження в "Укрметртестстандарт", і з'ясувалося, що жоден із зразків фруктів не містить. У принципі, у цьому можна переконатися й самому: достатньо кинути жменьку так званих цукатів,у склянку з гарячою водою – і за мить вода зафарбується в їх колір, а самі цукати стануть прозорими або розчиняться повністю.

- Вас уже має насторожити те, що цукати начебто з ананасів мають зелений, червоний, помаранчевий кольори, - каже начальник хроматографічної лабораторії "Укрметртестстандарту" Володимир Кіщенко. - Хіба ананаси такі? У більшості випадків замість цукатів нам продають желатинову імітацію із синтетичними барвниками та ароматизаторами, причому вміст цих шкідливих для людського організму речовин перевищує у деяких зразках норму в чотири рази.

Як убезпечитися? Купуйте лише сезонні овочі та фрукти, бажано - вітчизняні. Купуючи яблука чи груші, віддавайте перевагу не великим, блискучим і підозріло гарним, а неідеальним, з чорними цяточками. Фрукти мийте під проточною водою, обдавайте окропом, а шкірку зрізайте. Цукати купуйте тільки кольору , властивого фруктам, з яких вони виготовлені, а якщо таких не знайшли, краще їжте сушені фрукти.


Маслини — фарбовані оливки

Мало хто знає, що маслини і оливки - це одне й те ж, ростуть на одному й тому ж дереві, тільки оливки - це ще недостиглі плоди, а маслини - стиглі. Але виробники, щоб не гаяти часу та грошей, не чекаючи, поки маслини визріють, просто... фарбують зелені оливки в чорний колір. Фарбують з допомогою глюконату заліза (Е 597). Додавання в продукти у багатьох країнах цієї речовини заборонено, у нас лише встановлено граничну межу її вмісту. До речі, глюконат заліза застосовують і з лікувальною метою (коли в організмі хворого бракує заліза), проте є ряд протипоказань – його, наприклад, не можна вживати хворим на виразку шлунка, алергію, ревматоїдні артрози. За словами керівника відділу інституту екології та токсикології ім. Медведя Анатолія Подрушняка, перенасичені залізом людські органи не здатні виконувати покладені на них функції.

Як убезпечитися? Відрізнити справжні маслини від пофарбованих оливок досить легко. Пофарбовані - дрібні, чорного кольору, як і рідина, в якій вони містяться у банці. Справжні - у кілька разів більші за оливки, неоднорідного кольору (коричнево-фіолетового), рідина, в якій вони містяться,— коричнево-червона. І звертайте увагу на інформацію на банці. Якщо зазначено, що маслини містять глюконат заліза (Е 579), значить, це псевдомаслини.


М'яса у котлетах не знайдено

Напівфабрикати сьогодні продукти популярні, адже їх можна дуже швидко приготувати. Однак чи має це переважувати шкоду для здоров'я? Фахівці Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, проаналізувавши кілька зразків напівфабрикатів — котлет, пельменів, дійшли висновку, що деякі з них узагалі не містять м'яса. Котлети складалися із жиру та шкіри, «начинка пельменів - із цибулі, часнику та сої. Якщо зловживати такою їжею, можна дуже швидко заробити серцево-судинні захворювання, алергію та астму, а також підвищити ризик виникнення раку.

Як убезпечитися? Не купуйте дешеві напівфабрикати - продукти із справжнього м’яса не можуть коштувати дешевше 30-40 гривень за кілограм. Обирайте той продукт, на упаковці якого у складі на першому місці вказано "свинина та яловичина..." - це означає, що цих інгредієнтів у ньому найбільше.


Майонез із довічним терміном придатності

Майонез вперше почали використовувати в кулінарії у 18-у столітті. Тоді це була збита суміш оливкової олії, яєць, солі, цукру та лимонного соку. У радянські часи майонез, що продавали в наших магазинах, мав термін придатності до шести діб. У сучасний майонез замість яєць додають дешевий яєчний порошок, а замість оливкової олії - соняшникову. Зберігатися він може по півроку і більше. "Завдячує" продукт цьому консервантам, які є отрутою для нашого організму. Надлишок консервантів спричинює м'язові судоми, ураження нирок, безпліддя та цироз печінки, руйнує мікрофлору кишечнику. Консервант природного походження Е 385 заборонений у більшості країн Європи, а у нас його можна знайти у складі майже всіх майонезів, А ще у них багато емульгатора загущувачів, які при виготовленні цього продукту допомагають з'єднати воду та жир. Як вони впливають на наш організм - ще не досліджено.
Те ж саме стосується і кетчупів, їх основу нерідко складають емульгатори, барвники та консерванти.
Як убезпечитися? Якщо лінуєтеся приготувати майонез або кетчуп удома, обирайте той продукт, що має найкоротший термін зберігання - це означає, що в ньому консервантів найменше. Є ще такий спосіб: налийте чайну ложку майонезу на гарячу пательню. Якщо він розкладеться на олію та інші складові, - значить, це продукт натуральний, якщо залишиться цілісним або візьметься грудками – ні. У складі справжнього кетчупу, крім томатної пасти, води, солі спецій, нічого іншого бути не повинне, у несправжньому міститимуться модифікований крохмаль та купа "Е" (емульгатори, консерванти). А щее якісний кетчуп не розтікається на поверхні.


Трансгенні солодощі

Те, що солодощі у надмірній кількості вживати не можна, знають :усі. А от знаєте ви, що вони можуть шкоди не лише через наявність цукру та високу калорійність? Причому одним із найнебезпечніших продуктів, за результатами досліджень "Укрметртестстандарту", виявилися... вафлі. Справа в тому, що більшість із них виготовлена: з використанням рослинного трансжиру, який містить велику кількість небезпечних трансізомерів (речовин, що утворюються при переході рослинного жиру з рідкого стану в твердий). Рослинний жир виробники використовують як замінник дорогої молочної сировини. А тим часом, трамсізомери жирних кислот можуть призвести до розвитку різних хвороб: у тому числі - серцево-судинних, особливо часто - у дітей. Прикметно, що в нашій країні вміст трансжирів у продуктах державою не нормований... 3 цих же причин шкідливі молочні шоколади із наповнювачами (нугою, горіхами).

Як убезпечитися? Їсти ці продукти якомога менше, Дитина до трьох років узагалі не повинна знати смаку шоколаду, а пізніше їй краще давати білий або чорний шоколад замість молочного чи цукерок, і то - в обмеженій кількості.

Джерело інформації:
Газ. "Вечірня" від 22.01.2010 р. № 4(1140)

Немає коментарів:

Дописати коментар