КОМПЛЕКСНІ СПОЛУКИ




КОМПЛЕКСНІ СПОЛУКИ 

Комплексні сполуки – речовини, що містять центральний атом або йон-комплексоутворювач, з яким в нейоногенному зв'язку находиться певна кількість атомів або молекул, які складають внутрішню сферу. Внутрішня сфера має певну стійкість у розчині і має заряд, який дорівнює сумі зарядів центрального атома і приєднаних груп. Якщо цей заряд не дорівнює нулю, то утворюється комплексний йон, який знаходиться в йоногенному зв'язку з простими йонами. Координаційне число показує кількість груп, атомів, йонів або молекул (ліганди), які зв’язані у внутрішній сфері з йоном-комплексоутворювачем. Йон-комплексоутворювач разом з лігандами складають комплексний йон, заряд якого визначається алгебраїчною сумою зарядів йона-комплексоутворювача і лігандів-атомів, йонів або нейтральних молекул, що розташовуються у внутрішній сфері комплексної сполуки. Якщо комплексний йон має негативний заряд, то зовнішня сфера складається з позитивних йонів, і навпаки. Наприклад : K+[Au(CN)2)];   [Cu(NH3)4]2+Cl2–4.
Для складання формули комплексної сполуки необхідно знати валентність (зарядність) йона-комплексоутворювача і лігандів, а також координаційне число йона-комплексоутворювача.
У водному розчині комплексні сполуки дисоціюють на комплексний йон і йони, що складають зовнішню сферу, наприклад: [Cu(NH3)4]SO4 [Сu(NH3)4]2+ +SO42-

Немає коментарів:

Дописати коментар