Поняття про основи

Основами називаються електроліти, які у водному розчині дисоціюють з утворенням катіонів металу (або металоподібних груп, як NH4+) і аніонів лише одного типу — гідроксо-групи ОН -.
Наприклад:
Основи можна розглядати як гідроксиди основних оксидів, тобто як продукти приєднання води до основних оксидів:
Na2O + H2O = 2NaOH
CaO + H2O = Ca(OH)2
BaO + H2O = Ba(OH)2
Основи, як і основні оксиди, при взаємодії з кислотами і ангідридами, а також з амфотерними оксидами утворюють солі, а між собою не взаємодіють.
Наприклад:
Cu(OH)2 + 2HCl = CuCl2 + 2H2O
Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2
2NaOH + ZnO = Na2ZnO2 + H2O
Основні гідроксиди, або основи, зображають такою загальною формулою:
 Ме(ОН)х
де Ме — атом металу, або металоподібної групи (як NH4),
а x — число гідроксильних груп, що дорівнює валентності металу (1,2 або 3). Наприклад: NaOH, Ba(OH)2,
Fe(OH)3.


Структурні формули
При складанні структурних формул основ слід мати на увазі, що в молекулах основ атоми оксигену одним своїм валентним зв'язком сполучені з атомом гідрогену, а другим — з атомом металу, а атоми металу і гідрогену всіма своїми валентними зв'язками зв'язані тільки з атомами оксигену.

Назви
Основи називають звичайно гідроксидами відповідних металів. Якщо метал має сталу валентність і утворює тільки один гідроксид, то його називають просто гідроксидом цього металу. Так, NaOH — натрій гідроксид, Ba(OH)2 — барій гідроксид. Якщо ж метал має змінну валентність і утворює кілька гідроксидів, то щоб розрізнити їх, у назвах перед словом гідроксид записують валентність металу в дужках Наприклад: Cu(OH) — купрум (І) гідроксид, Cu(OH)2 — купрум (ІІ) гідроксид, Fe(OH)2 — ферум (ІІ) гідроксид, Fe(OH)3 — ферум (ІІІ) гідроксид і т. д. Крім того, деякі групи основ і навіть окремі основи мають спеціальні назви. Так, розчинні у воді основи називають лугами. Натрій гідроксид NaOH називається їдким натром, калій гідроксид KOH — їдким калі, кальцій гідроксид Ca(OH)2 — гашеним вапном.

Властивості
Основи являють собою тверді речовини. Деякі з них, зокрема NaOH і KOH, у термічному відношенні досить стійкі. Їх можна нагрівати до температури плавлення і навіть кипіння, і вони не розкладаються. Проте більшість основ нестійкі і при нагріванні легко розкладаються з утворенням оксидів і виділенням води.
Наприклад:

Ca(OH)2 = CaO + H2O
2Fe(OH)3 = Fe2O3 + 3H2O
Більшість основ нерозчинна у воді. Добре розчинними є тільки основи лужних і лужноземельних металів, тобто луги. Серед лугів практично найбільш вживаними є NaOH, KOH, Ca(OH)2 і Ba(OH)2. Водні розчини їдких лугів є їдкими і мильними на дотик. Вони легко руйнують рослинні і тваринні тканини. Через це їх називають ще їдкими лугами. Розчини їдких лугів мають здатність змінювати забарвлення індикаторів. Так, у лужному середовищі фіолетовий колір лакмусу змінюється на синій, оранжевий колір метилоранжу — на ясно-жовтий, а безбарвний розчин фенолфталеїну стає малиновим. Лужні властивості розчинів основ обумовлюються наявністю в розчині гідроксильних іонів.
Хімічні властивості основ визначаються їх відношенням до кислот, ангідридів, амфотерних оксидів і солей. Найбільш характерною властивістю основ є їх здатність вступати в хімічні реакції з кислотами. Причому з кислотами взаємодіють як розчинні, так і нерозчинні основи.
Реакції взаємодії основ з кислотами називають реакціями нейтралізації. Суть реакцій нейтралізації полягає в тому, що кислотний гідроген кислоти і гідроксил основи утворюють воду, а катіони металу основи і кислотні залишки утворюють сіль:
Ba(OH)2 + 2HCl = BaCl2 + 2H2O
Ca(OH)2 + H2SO4 = CaSO4 + 2H2O
Основи вступають у хімічні реакції також з ангідридами і амфотерними оксидами:
2NaOH + CO2 = Na2CO3 + H2O
2KOH + SO2 = K2SO3 + H2O
2KOH + PbO = K2PbO2 + H2O
Розчини їдких лугів взаємодіють і з розчинами солей, утворюючи нерозчинні основи:
CuCl2 + 2NaOH = Cu(OH)2 + 2NaCl
Fe2(SO4)3 + 6NaOH = 2Fe(OH)3 + 3Na2SO4

Амфотерні гідроксиди
До амфотерних відносять гідроксиди амфотерних оксидів: Zn(OH)2, Sn(OH)2, Pb(OH)2, Al(OH)3, Sn(OH)4, Pb(OH)4 і ін. Амфотерні гідроксиди при взаємодії з кислотами поводять себе як основи, а при взаємодії з основами — як кислоти. Тому їх формули в реакціях з кислотами слід записувати за типом основ, а в реакціях з основами — за типом кислот.
Наприклад:
Zn(OH)2 + H2SO4 = ZnSO4 + 2H2O
H2ZnO2 + 2NaOH = Na2ZnO2 + 2H2O
З точки зору теорії електролітичної дисоціації амфотерними гідроксидами називаються такі електроліти, які при дисоціації утворюють одночасно катіони металу і гідроксильні іони (як основи) та катіони водню й кислотні залишки (як кислоти).

Одержання
1.Безпосереднім сполученням основних оксидів з водою.
Цим способом можна користуватися в тих випадках, коли основний оксид безпосередньо взаємодіє з водою. Наприклад:
Na2O + H2O = 2NaOH
CaO + H2O = Ca(OH)2
2.Взаємодією їдких лугів, з розчинами солей. Цим способом користуються в лабораторіях, коли відповідний оксид з водою безпосередньо не взаємодіє, а гідроксид нерозчинний.
Наприклад:
CuSO4 + 2KOH = Cu(OH)2 + K2SO4
FeCl3 + 3NaOH = Fe(OH)3 + 3NaCl
3.Взаємодією найактивніших металів (K, Na, Ca, Ba) з водою.
Наприклад:
2Na + 2H2O = 2NaOH + H2
Ca + 2H2O = Ca(OH)2 + H2
4.Для технічного одержання NaOH і KOH широко використовують спосіб електролізу водних розчинів NaCl і KCl.

Немає коментарів:

Дописати коментар