ТЕПЛОВИЙ ЕФЕКТ ХІМІЧНОЇ РЕАКЦІЇ



 ТЕПЛОВИЙ ЕФЕКТ ХІМІЧНОЇ РЕАКЦІЇ
  Хімічні реакції найчастіше супроводжуються тепловими явищами, що вивчаються в особливому розділі хімії – термохімії. У цьому розділі використовують термохімічні рівняння, у яких зазначено тепловий ефект реакції. Тепловий ефект реакції – це кількість теплоти, що виділяється або поглинається в реакції при сталому тиску або об’ємі, причому продукти реакції мають таку ж температуру, що й вихідні речовини. Термохімічні розрахунки виконують за законом Гесса: тепловий ефект хімічної реакції при постійному тиску й об’ємі не залежить від способу її проведення, а залежить лише від початкового та кінцевого стану реагуючих речовин.
Тепловий ефект реакції залежить від природи реагуючих речовин та їх агрегатних станів, тому в термохімічних рівняннях символами (г, р, т) позначають стан речовин – газоподібний, рідкий, твердий. Згідно з наслідком із закону Гесса: тобто стандартна ентальпія реакції дорівнює різниці між сумою стандартних ентальпій утворення продуктів реакції  та сумою стандартних ентальпій утворення вихідних речовин , помножених на відповідні стехіометричні коефіцієнти (n). Якщо ентальпія реакції є меншою від нуля DH < 0, то реакція екзотермічна (виділення теплоти), якщо ентальпія реакції більше нуля DH > 0, то реакція ендотермічна (поглинання теплоти).
Стандартною ентальпією  утворення називається кількість теплоти, яка виділяється або поглинається під час утворення 1 моль речовини з простих речовин.
Стандартний стан у термохімії: температура 298 К, тиск 101,325 кПа. Стандартну ентальпію утворення  простих речовин, які перебувають у стабільній модифікації, приймають за нуль.
Ентропія S – це функція стану, що характеризує прагнення системи до розупорядкування та зниження стійкості. Ентропію реакції можна визначити як різницю між сумою ентропій продуктів реакції та сумою ентропій вихідних речовин
Енергія Гіббса DG є критерієм напрямку перебігу процесу. Якщо DG < 0 – процес самодовільний, якщо DG = 0, то система перебуває у стані рівноваги, якщо DG > 0 – процес несамодовільний. Енергія Гіббса також підпорядковується наслідку закону Гесса

Немає коментарів:

Дописати коментар