Загальні уявлення про дисперсні системи
Система, в якій одна з
речовин у вигляді дуже дрібних частинок рівномірно розподілена в об'ємі іншоъ,
називається дисперсною. При цьому розрізняють два поняття:
дисперсна фаза та дисперсійне середовище.
Дисперсна фаза – це
диспергована речовина, тобто та частина дисперсної системи, яка рівномірно
розподілена в об'ємі іншої. Середовище, в якому розподілена дисперсна фаза,
називається дисперсійним середовищем. Розчин цукру у воді – це
дисперсна система, в якій цукор є дисперсною фазою, а вода – дисперсійним
середовищем.
За ступенем
дисперсності, тобто залежно від лінійних розмірів частинок дисперсної фази,
дисперсні системи ділять на грубодисперсні (мікрогетерогенні), в яких частинки
мають розмір більше 1 мкм (1 мкм = 10-6 м), і тонкодісперсні
(ультрамікрогетерогенні), в яких величина частинок дисперсної фази рівна 0,1 –
1 мкм.
До
грубодисперсних систем належать суспензії і емульсії. Прикладом суспензії може
бути система, яка утворюється при збовтуванні глини, крейди (CaCO3), а емульсії – молоко, в
якому дисперсною фазою виступають крапельки жиру. Таким чином, суспензія –
це система, в якій дисперсною фазою є тверда речовина, а дисперсійним
середовищем – рідина. Емульсія – дисперсна система, яка
складається з двох практично взаємно нерозчинних фаз, в яких і дисперсна фаза,
і дисперсійне середовище – рідини. При відстоюванні емульсія розділяється
(розшаровується) на складові частини: дисперсну фазу і дисперсійне середовище.
Так, коли збовтати бензол з водою, то утворюється емульсія бензолу у воді.
Проте через деякий час така емульсія розділяється з утворенням двох шарів:
верхнього (бензолового) і нижнього (води). Для того, щоб запобігти
розшаровуванню емульсій, тобто стабілізувати їх, в емульсії додають речовини – емульгатори,
які надають емульсіям агрегатну стабільність.
Отже,
суспензії та емульсії – це нестійкі системи, які розшаровуються під дією сил
гравітації.
Тонкодісперсні
(ультрагетерогенні) системи називаються колоїдними розчинами.
Термін “колоїдний” походить від грецького слова “колла”, тобто клеєподібний. Оскільки розмір диспергованих частинок в колоїдних
розчинах коливається в межах 1 – 100 нм, то їх можна побачити
лише за допомогою ультрамикроскопа або електронного мікроскопа.
Немає коментарів:
Дописати коментар