Реакції в розчинах електролітів. Іонні рівняння.



Реакції в розчинах електролітів. Іонні рівняння.

Відповідно до теорії електролітичної дисоціації, реакції в розчинах електролітів відбуваються між іонами.

Реакції між іонами перебігають тільки тоді, коли в результаті їх взаємодії утворюється малорозчинна або летка сполука чи слабкий електроліт.

Запис рівнянь хімічних реакцій в іонному вигляді дозволяє встановити, в яких випадках реакції йдуть тільки в одному напрямі а коли вони є оборотними.


Розберемо декілька типів хімічних реакцій з погляду теорії електролітичної дисоціації і спробуємо встановити закономірності їх оборотності або необоротності.

Оборотні реакції. Якщо змішати розчини натрій хлориду і калій нітрату, то ніяких змін не відбудеться. Натрій хлорид в розчині дисоціює на іони натрію і хлора, а калій нітрат – на іони калія і нітрат-іони. Рівняння реакції, що відбувається між цими речовинами, в молекулярному вигляді буде:

NaCl + KNO3 >NaNO3 + KCl.

Речовини, що утворюються, добре розчинні у воді, є сильними елекролітами і тому в розчині знаходяться у вигляді іонів. Значить, в іонному вигляді передбачувана реакція може бути зображена таким чином:

Na+ + Cl- + K+ + NO3- > Na+ + NO3-  + K+ + Cl-

Видно, що як в лівій, так і в правій частинах рівняння в розчині знаходяться одні і ті ж іони. Таким чином, реакція фактично не відбувається.

Розглянемо іншу рекцію:

2NaOH + H2CO3 >Na2CO3 + 2H2O.

Запишемо її в іонно-молекулярному вигляді (всі речовини, що є сильними електролітами запісуються у вигляді іонів, всі інші – у вигляді молекул):

2Na+ + 2OH- + H2CO3 > 2Na+ + CO32- +2H2O


Після скорочення однакових іонів одержуємо:

2OH- + H2CO3 >CO32- + H2O

Ця реакція є оборотною, оскільки і в лівій, і в правій частинах рівняння є недисоційовані молекули. Таким чином, ця реакція до кінця не протікає.


Необоротні реакції. Серед практично необоротних реакцій можна виділити декілька типів.

1.Реакції подвійного обміну з утворенням малорозчинної речовини.

Розглянемо приклади утворення малорозчинних продуктів реакції. Якщо до розчину барій нітрату додати розчин калій сульфату або іншої солі, яка має в своєму складі сульфат-іон, то випадає білий осад барій сульфату. Замість розчину солі можна додати сульфатну кислоту. Запишемо декілька рівнянь реакцій утворення барій сульфату:

Ba(NO3)2 + K2SO4 > BaSO4¯ + 2KNO3

Ba(NO3)2 + Ag2SO4 > BaSO4¯ + 2AgNO3

Ba(NO3)2 + H2SO4 > BaSO4¯ + 2HNO3

Наведені рівняння свідчать про те, що утворення малорозчинного у воді барій сульфату є результатом взаємодії тільки двох іонів Ba2+ і SO42-. Насправді, якщо записати сильні електроліти цих рівнянь у вигляді іонів і скоротити однакові іони, то можна побачити, що фактично реакція відбувається між іонами Ba2+ і SO42-, а всі інші іони ніяких змін не зазнали. Наприклад:

Ba2+ + 2NO3- + 2K+ + SO42->BaSO4¯ + 2K+ + 2NO3-;

Ba2+ + SO42-> BaSO4¯.

В цьому випадку, коли з іонів виходить недисоційована молекула, замість знаку оборотності ставиться стрілка.

Таким чином, реакції, що відбуваються з утворенням малорозчинних речовин, направлені тільки в одну сторону, тобто протікають практично до кінця.

2.Реакції з утворенням газоподібних речовин.

Прикладом таких реакцій може служити взаємодія  натрій карбонату  з сильною кислотою:

Na2CO3 + 2HCl > 2NaCl + H2O + CO2­

2Na+ + CO32- + 2H+ + 2Cl- > 2Na+ + 2Cl- + H2O + CO2­

CO32- + 2H+ > H2O + CO2­

Якщо цю реакцію проводити у відкритій посудині, то вуглекислий газ газ видаляється з сфери реакції і не може брати участь у зворотному процесі. Тому практично дана реакція йде до кінця.

3.Реакції з утворенням малодисоційованих речовин (вода, оцтова кислота,амоній гідроксид, ціанистоводнева кислотаі тощо).

а) реакції нейтралізації з утворенням води:

HCl + NaOH > NaCl + H2O

H+  + Cl- + Na+ + OH-  > Na+ + Cl- + H2O

H+  + OH-  > H2O

б) реакції з утворенням малодисоційованих основ (наприклад, амоній гідроксиду Кд = 1,8×10-5)

NH4Cl + NaOH > NH4OH + NaCl

NH4+ + Cl- + Na+ + OH- > NH4OH + Na+ + Cl-

NH4+ + OH- > NH4OH

в) реакції з утворенням малодисоційованої кислоти

2СН3COONa + H2SO4 >Na2SO4 + 2CH3COOH

2CH3COO- + Na+  + 2H+ + SO42-  > 2Na+ + SO42- + 2CH3COOH

CH3COO- + H+ > CH3COOH

При утворенні малодисоційованих сполук відбувається обєднання іонів реагуючих речовин, тому розчини стають слабкими провідниками електричного струму.

Немає коментарів:

Дописати коментар