Де найбільше нітратів?

Всі ми знаємо, що овочі накопичують у собі нітрати. А в яких нітратів більше, а в яких - навпаки і чи можна зменшити вміст цього “добра” в овочах.

Найбільше накопичують нітрати листкові — салат, шпинат, петрушка, селера. У згаданій городині, що перенасичена шкідливими речовинами, потужне стебло і темно-зелене листя.

Із коренеплодів здатні нагромаджувати багато нітратів редиска, редька, столові буряки. Що ж до картоплі, цибулі, квасолі, перцю, то вони (в однакових умовах з іншими) накопичують значно менше шкідливих речовин. Ще менше схильні до нагромадження нітратів томати і горошок.

Нерівномірно розподілені шкідливі речовини і в самих плодах: у черешках їх у 1,5 - 4 ризи більше, ніж у листі, У рослинах нітрати розподіляються так:

* картопля найменше має їх у м'якоті. Пізньостиглі її сорти менш схильні до нагромадження цих шкідливих речовин, аніж скоростиглі.

* у буряку найбільше нітратів на верхівці коренеплоду й на кінчику кореня, найменше у середній частині плоду.

* морква також максимальну кількість шкідливих речовин збирає на верхівці, у кінчику, а ще в серцевині.

* в редисці найбільше їх у нижній частині коренеплоду та в тому місці, що примикає до листя. До речі, круглі сорти менш схильні до накопичення шкідливих речовин, ніж довгоплідні.

* в огірках вміст нітратів найменший у верхівці, а найбільший - в основі, що примикає до плодоніжки, як і в кабачках та інших гарбузових.

* білокачанна капуста у зовнішніх листочках має нітратів удвоє більше, ніж у внутрішніх.



До речі:
- якщо зелень, очищені буряки, моркву, капусту впродовж години потримати під проточною водою, то кількість нітратів у них суттєво зменшиться;
- рівень нітратів у картоплі знизиться, якщо залити її на добу однопроцентним розчином кухонної солі;
- квашені, солоні овочі втрачають до 70 відсотків нітратів.

Немає коментарів:

Дописати коментар