РЕАКЦІЇ КОМПЛЕКСОУТВОРЮВАННЯ І ОКИСНЕННЯ-ВІДНОВЛЕННЯ В ХІМІЧНОМУ АНАЛІЗІ

РЕАКЦІЇ КОМПЛЕКСОУТВОРЮВАННЯ І ОКИСНЕННЯ-ВІДНОВЛЕННЯ В ХІМІЧНОМУ АНАЛІЗІ

Комплексні сполуки широко використовують як в якісному, так і в кількісному аналізі речовин. Найчастіше їх застосовують у гравіметричному, титриметричному, спектрофотометричному аналізі, при маскуванні сторонніх йонів та розчиненні осадів.
В молекулі комплексної сполуки центральне положення займає позитивно заряджений йон, який називається комплексоутворювачем. З ним зв’язані йони або молекули, які називають лігандами. Разом з центральним йоном ліганди утворюють внутрішню сферу комплексної сполуки, яку при написанні беруть у квадратні дужки. Йони, що розміщуються за внутрішньою сферою утворюють зовнішню сферу комплексної сполуки.
У водних розчинах комплексні сполуки дисоціюють за типом сильного електроліту на прості та комплексні йони. В свою чергу комплексні йони у водному розчині дисоціюють як слабкі електроліти.
.
Міцність комплексних йонів характеризується константами нестійкості комплексу.
, (4.1)
де - рівноважна концентрація йонів комплексоутворювача;
- рівноважна концентрація йонів ліганду в ступені, що дорівнює координаційному числу – m; - рівноважна концентрація комплексного йона в розчині; р – заряд комплексного йона.
Комплексний йон тим стійкіший, чим менша його константа нестійкості. Величини констант нестійкості залежать від природи комплексу і температури.
Реакції окиснення – відновлення також мають велике значення у хімічному аналізі. До них відносяться реакції, в яких відбувається перехід електронів від йонів або атомів одних речовин до інших.
Кількісною характеристикою реакцій окиснення – відновлення є окисно–відновний потенціал. На електродний потенціал окисно – відновної системи впливають активності (концентрації) окисної і відновної форми, температура і, в багатьох випадках, рН середовища. Залежність електродного потенціалу (?) від цих факторів виражає рівняння Нернста
(4.2)
де ?о – стандартний окисно – відновний потенціал даної системи, В; F – стала Фарадея ( 96484 Кл/моль ); R – універсальна газова стала ( 8,31 Дж/моль∙К ); n – кількість електронів, що беруть участь в електродному процесі; і - активності окисної і відновної форм системи. Т – абсолютна температура, К;
Якщо в рівнянні Нернста замість буквених позначень внести їх числові значення, взяти температуру 298К, замінити натуральний логарифм десятковим, то одержимо рівняння Нернста, зручне для розрахунків потенціалу окисно – відновної системи
. (4.3)
Для розбавлених розчинів активність окисної та відновної форм можна замінити їх рівноважними концентраціями. Тоді рівняння Нернста матиме вигляд
. (4.4)
Для металевих редокс – систем розрахункова формула виглядає наступним чином
або . (4.5)
У випадках, коли оксигенвміщуюча окисна форма переходить у відновну за участю йонів гідрогену, треба при розрахунках потенціалу враховувати рН середовища
або , (4.6)
де - відповідно активності і концентрації окисної та відновної форм системи; - відповідно активність і концентрація йонів гідрогену в розчині, m – число йонів гідрогену, що приймають участь у реакції.
Потенціал водневого електрода визначається за рівнянням
або , (4.7)
де , - відповідно активність і концентрація йонів гідрогену в розчині; - відповідно показник активності йонів гідрогену і водневий показник.
Електрорушійну силу гальванічного елемента можна обчислити за формулою
, (4.8)
де і - відповідно потенціал катода і анода, В.
Електрорушійну силу концентраційного елемента, що складається з двох однакових електродів, занурених у розчини одного і того самого електроліту різної концентрації, можна визначити за рівнянням
, (4.9)
де і - активності йонів металу в розчинах за умови, що > .
Константу рівноваги окисно – відновної реакції розраховують за рівнянням
, (4.10)
де , - стандартні потенціали окисника і відновника, В; n – кількість електронів, що приймає участь в окисно – відновній реакції.

 Розв’язування типових задач
Задача 1. Визначте, як зміниться концентрація йонів в 0,1М розчині , якщо до нього додати 1М розчин аміаку. .
Розв’язування. Дисоціація комплексної сполуки відбувається за схемою
,
.
Константа нестійкості комплексного йону має вигляд
.
Якщо прийняти, що дисоціює комплексних йонів , то при цьому утворюється йонів і 4 . Оскільки ступінь дисоціації комплексу мала, то можна вважати, що моль/л.
Тоді .
Звідси
моль/л.
Якщо до розчину комплексної сполуки додати 1М розчин , то
, а моль/л.
Після додавання до розчину комплексної сполуки 1М розчину , дисоціація комплексного йону знизилась. Концентрація йонів зменшилась у разів.


Задача 2. Визначте константу рівноваги і напрямок реакції .
Розв’язування. В реакції приймають участь дві електрохімічні системи:
,
.
Константу рівноваги окисно – відновної реакції розрахуємо за рівнянням (4.10)
.
Звідси .
Оскільки константа рівноваги незначно відрізняється від одиниці, то система знаходиться близько до рівноважного стану, злегка зсунутому в бік продуктів реакції.

Задача 3. Визначте, чи буде утворюватись осад Аргентум йодиду, якщо до 0,1М розчину додати 16,6г ? ; .
Розв’язування. Комплексна сполука дисоціює за схемою
,
.
Константа нестійкості комплексного йону має вигляд
.
Якщо дисоціює комплексних йонів , то утворюється йонів+ і 2 йонів . Оскільки ступінь дисоціації комплексу мала, то можна вважати, що концентрація йонів =0,1моль/л. Тоді
.
Звідси
моль/л.
Розрахуємо кількість молей доданої солі
.
Оскільки - сильний електроліт, то моль. Осад буде випадати, якщо .

.

Так як знайдена величина більша за добуток розчинності , то осад утворюється.

Задача 4. Визначте потенціал окисно-відновної парив насиченому розчині Аргентум йодиду , а також після додавання в розчин 3,32г/л Калій йодиду. Поясніть причини зміни потенціалу. ; .
Розв’язування. Потенціал срібного електрода зануреного у насичений розчин Аргентум йодиду розрахуємо за рівнянням Нернста (4.5)
.
Концентрацію йонів у розчині розрахуємо, виходячи з добутку розчинності .
.
, оскільки , то
моль/л.
Тоді
В.
Після додавання у розчин солі концентрація йонів буде дорівнювати концентрації розчиненої солі з однойменним аніоном, що становитиме
моль.
З добутку розчинності знайдемо концентрацію йонів
моль/л.
Тоді
В.
Потенціал електрода різко зменшується, переходячи в негативну область, за рахунок зменшення ступеня дисоціації малорозчинної сполуки завдяки додаванню солі з однойменним йоном.

Немає коментарів:

Дописати коментар